ZAPOMNIANA MEDYCYNA
Leszek Wiktor © Klimek
Niecodzienne przepisy
Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.

Rzucić palenie jest trudno. Okazuje się jednak, że rzucenie nałogu złego odżywiania jest jeszcze trudniejsze. Jeśli policzyć zmarłych na raka żołądka, dwunastnicy, jelita grubego, odbytu czy wątroby, to okazuje się, że złe żywienie zabija częściej i więcej ludzi niż rak płuc palących papierosy. Proszę tego nie rozumieć jako obrony przemysłu tytoniowego. Chcę pokazać hipokryzję ludzi potępiających nałóg palenia, a nie widzących nic złego w nałogach żywieniowych. Jak zwykle problem nie leży w zdrowiu, ale w walce o klienta, a ponieważ producenci papierosów są w ogromnej mniejszości w stosunku do "karmiących" więc wynik jest taki jaki jest - palenie jest "be", a żywienie w McDonald'zie "cacy", no i oczywiście "Mars jest dobry na wszystko".
(na początku przepisu podaję znaczek autora, z którego książki zaczerpnąłem przepis - Tombak, Gumowska, Schulz, Überhuber,
- Tuszyńska, -)

Wypieki

Drożdże są obcą substancją dla ustroju człowieka. Zaliczane do grzybów. W przemyśle spożywczym znalazły zastosowanie dzięki temu, że potrafią produkować alkohol. Są nieodzowne przy produkcji piwa, wina, a także ciast i chleba, bo dzięki nim ciasto "rośnie". Niektórzy upatrują w nich źródła witamin grupy B, polecając je na trądzik młodzieńczy (praktycznie nie pomagają). Prawdą jest, że w drożdżach znajdują się witaminy i pierwiastki potrzebne człowiekowi, jednak nie są polecane ze względu na wywoływanie fermentacji, a niekontrolowany rozwój w przewodzie pokarmowym może spowodować zniszczenie flory bakteryjnej jelit. Drożdże zmieniają odczyn skóry na kwaśny. Większość drożdży jest szkodliwa dla pokarmów i także dla człowieka. Wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem świeżego chleba, zalecając spożywanie trzydniowego (czas ten jest potrzebny na zabicie żyjących jeszcze drożdży).

Chleb bezdrożdżowy 4 szklanki mąki gruboziarnistej wymieszać z 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej i wyrobić tak, by ciasto nie kleiło się do rąk. Dodać soli do smaku. Uformować chleb, wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temperaturze 100-150°C. Czy jest upieczony, sprawdzamy tak jak ciasto - patyczkiem. Przechowujemy w lodówce. Będzie zawsze świeży i miękki.
Chleb słodki 1/2 kg mąki gruboziarnistej wymieszać z 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej, 50 g oleju, 50 ml miodu. Wszystko razem wymieszać, uformować placek, wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temperaturze 100-150°C.
Chleb chrupki 200 g mąki pszennej razowej, 200 g mąki żytniej razowej, 1 płaska łyżeczka soli z mikroelementami, 1 łyżeczka miodu, 50 ml oleju, 500 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczka kminku. W szystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto (nie powinno się kleić) i pozostawić na około 10 minut. Potem ciasto rozwałkować drewnianym wałkiem, pokroić w pasma, nakłuć widelcem, nagrzać piekarnik około 10 minut w temperaturze 250°C, blachę wstawić na średni ruszt i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć chlebki na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.
Chleb indiański z mąki kukurydzianej 2 szklanki mąki kukurydzianej, 4 szklanki wrzątku, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki soli z mikroelementami. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto ubijając je drewnianą łyżką. Włożyć na wysmarowaną olejem płaską blachę i piec 40-45 minut w temperaturze 200°C. Chleb, zawinięty w liście kapusty można piec w gorącym popiele.
Słodycze naturalne
Zdrowe cukierki dla dzieci Włożyć do ciepłej wody suszone śliwki, figi i morele na 6-8 godzin, następnie wyjąć z wody i do środka powkładać orzechy włoskie. Można posmarować miodem i obtoczyć w otrębach lub płatkach owsianych.
Zdrowa czekolada dla dzieci 25 g słonecznika lekko podsmażyć na patelni, 25 g rodzynek, 25 g suszonych śliwek, 2 figi i 25 g orzechów włoskich. Wszystki produkty zmielić i dodać do tego 2 łyżki miodu. Włożyć do foremki i wstawić na 12 godzin do zamrażalnika. Po zmrożeniu pokroić w kostki. Przechowywać w zamrażalniku.

Zdrowe desery

Dla młodych i starych. 150 g startych jabłek zmieszać z sokiem z połowy pomarańczy i dodać do tego 10 orzechów włoskich i 2 łyżeczki miodu. Wszystko razem wymieszać.
Śnieg jabłkowy. Utrzeć 2-3 jabłka, dodać 1 łyżkę miodu rozpuszczonego w łyżce wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielnie ubić 2 białka, dodając powoli soku z cytryny. Wszystko wymieszać i ubić. Na koniec można deser dekorować brzoskwiniami z puszki, gruszkami, mrożonymi truskawkami lub świeżymi malinami, porzeczkami czy poziomkami.
Jabłkowa pajęczyna. Ubić oddzielnie 2 żółtka i 2 białka. Połączyć je razem i jeszcze raz ubić. W 2 łyżkach ciepłej wody rozpuścić 1 łyżkę miodu. Utrzeć 3 słodkie jabłka, dodać do nich 2 łyżeczki soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać i znowu ubić. Udekorować świeżymi owocami (np. jagodami), kawałkami pomarańczy lub grejpfrutów.
Miodowe placuszki. 30 g soku z cytryny połączyć z 60 g zmielonych orzechów włoskich lub ziemnych. Odstawić na 1/2 godziny. Następnie dodać 2 łyżki miodu i 60 g zmielonych ziaren ryżu. Wszystko wymieszać, uformować placuszki. Z wierzchu posypać zmielonymi na proszek, podsmażonymi na patelni ziarnami słonecznika.
Krem cytrusowy. Oczyścić pomarańcze z pestek, pokroić i zmiksować. Wymieszać z 1 łyżeczką miodu i 150 g tłustego twarogu. Oddzielnie ubić białko z 1/2 łyżeczki cukru i żółtko z 1/2 łyżeczki cukru. Wszystko wymieszać i jeszcze raz ubić. Udekorować winogronem lub brzoskwiniami z puszki.
Przystawki
Domowy twarożek z małą zawartością kazeiny i kwasów 1 litr mleka chudego, 200 g kefiru, 60 g śmietany i niepełna łyżeczka sodki oczyszczanej. Do wrzącego mleka wlać kefir, śmietanę i gotować mieszając do wytworzenia się twarogu. Dodać sodkę i odsączyć wodę.
Pasta twarogowa z olejem słonecznikowym 100 g chudego twarogu, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki słodkiego mleka, siekana zielenina lub siekane rzodkiewki, ogórki, kminek. Twaróg ubić z olejem i mlekiem w mikserze na krem, dodać pozostałe składniki, ewentualnie roztarty w soli ząbek czosnku. Pasta ta nadaje się również jako danie do ziemniaków ugotowanych w łupinkach i do zielonej sałaty.
Twaróg witaminowy (pikantny) Kostka chudego twarogu, posiekana natka pietruszki, drobno pokrojona cebula, posiekana garść rzeżuchy, kminek, szczypiorek, bazylia, jeden rozgnieciony ząbek czosnku, odrobina zmielonej kolendry, szczypta majeranku, mielona papryka, pieprz i sól. Wszystko rozmieszać z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego.
Twaróg chrzanowy (pikantny) Kostka chudego twarogu, tarty chrzan, tarty seler, drobno posiekana cebula, starty ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystko rozmieszać z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego.
Mój twaróg (pikantny) Rodrobnić kostkę twarogu, posypać łyżką mielonego siemienia lnianego i 1/2 łyżeczki mielonych skorupek jaj (nie zmieniają smaku, a mają przyswajalny wapń i fosfor), 1 drobno posiekaną cebulę, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, garść drobno posiekanej natki pietruszki lub posiekany szczypiorek, pieprz i sól do smaku. Wlać 150 g jogurtu i dokładnie wymieszać.
Jajecznica dietetyczna Rozbić jajka oddzielając białko od żółtka. Na patelnię wlewamy tyle łyżek mleka ile jajek. Gdy mleko zacznie się burzyć wlewamy białko, gdy białko zię zetnie odstawiamy z ognia dodajemy odrobine masła i dodajemy żółtko. Wymieszać, dodać posiekanego szczypiorku, oraz sól i pieprz do smaku.
Sosy, majonezy, przyprawy

Z reguły kupowane sosy i majonezy zawierają ocet spirytusowy, konserwanty, barwniki i inne obce dla organizmu substancje, które zanieczyszczają krew, a można je wykonać samemu.

Uniwersalna przyprawa do zup, sałatek, mięsa itp. Do jednej szklanki kefiru dodać sok z 3 ząbków czosnku i wszystko razem wymieszać. Przyprawa jest smaczna i zdrowa.
Olej cytrynowy. Do 250 g oleju roślinnego dodawać powoli soku z 1-2 cytryn. Bardzo dokładnie wymieszać.
Majonez orzechowy (najlepiej przygotować tuż przed spożyciem). 2 łyżki zmielonych orzechów zmieszać z 1 łyżeczką oleju roślinnego. Po powstaniu gęstej papki ubijać ją z 3-4 łyzkami oleju roślinnego dodając soku z 1 cytryny.
Sos śmietankowy. Wymieszać sok z 1/2 cytryny z 3 łyzkami smietany. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku lub utartej cebuli, 1 łyżkę oleju roślinnego. Wszystko wymieszać.
Sos pomidorowy. Do 6 części oleju roślinnego dodać 1 część soku z cytryny. Połączyć z sokiem z pomidorów, do smaku dodać startego selera.
Sos pomidorowy. 150g świeżych pomidorów lub 1 łyżka przecieru, 1 łyżka mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka oleju, 2 łyzki smietany, pieprz ziołowy, mielona papryka i sól do smaku. Zrobić jasną zasmażkę z oleju i mąki, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gotować razem kilka minut, dodać śmietanę, przyprawy i zielony koperek.
Majonez witaminowy. Ubijać 2 żółtka, dodając powoli 3 łyżki oleju roslinnego. Wymieszać z 1 łyżką startego selera lub łyżeczką utartej cebuli. Do otrzymanej masy dodać soku z cytryny. Dokładnie ubijać do konsystencji majonezu. Majonez można zabarwić: na zielono - dodając soku ze szpinaku, na pomarańczowo - soku z marchwi, na różowo - soku z czerwonej porzeczki.
Sos chrzanowy. 1/8 litra mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka glukozy, 1/2 jabłka pokrojonego w drobna kostkę, tarty chrzan i sok cytrynowy do smaku, 1 łyżka mąki pszennej razowej. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, dodać mleko ciągle mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać chrzan, jabłko i sok cytrynowy oraz glukozę do smaku.
Sałatki i surówki

UWAGA! W celu zlikwidowania gorzkiego smaku liści mlecza, należy je moczyć przez 1/2 godziny w wodzie z dodatkiem soli kuchennej (1 łyżka soli na litr wody). Potrawy z dodatkiem rzodkiewki powinny być przygotowywane na conajmniej 1,5 godziny przed spożyciem (nie grozi nam wtedy ani ból ani wzdęcie żołądka).

Sałatki wiosenne

Sałatka z mlecza. 3 garście mlecza (mniszka lekarskiego) posiekać i wymieszać z 10 włoskimi orzechami zmielonymi w młynku. Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego lub miodu i wymieszać.
Sałatka z pokrzywy i mlecza. Drobno posiekać garść młodych liści pokrzywy, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę soku z kiszonej kapusty oraz łyżkę oleju słonecznikowego i łyżeczkę drobno posiekanej cebuli. Całość dobrze wymieszać. Posypać z wierzchu 2 garściami drobno posiekanego mlecza 15 g zmielonymi orzechami włoskimi.
Rzodkiewki z orzechami. 100 g rzodkiewek (15 szt.) drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, zmieszać z 40 g (8 szt.) mielonych orzechów włoskich, dodać 1 łyżeczkę oleju roślinnego, posypać z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
Surówka po francusku. 100 g zewnetrznych liści sałaty polać 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego, dodać 1 łyżkę oleju roślinnego i 1 łyżeczkę pokrojonej cebuli. Wszystko dobrze wymieszać.
Sałatka z botwiny. Posiekać 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty. Polać je 1 łyżką oleju słonecznikowego i wymieszać. Jedno surowe jajko wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny i wylać na sałatę. Dodać do botwiny, wymieszać. Posypać z wierzchu posiekaną pietruszką i koperkiem lub szczypiorkiem.
Surówka z młodych buraków. Utrzeć na tarce 5-6 młodziutkich buraków, dodać 2 łyżki śmietany i doprawić szczyptą mielonego kminku.
Sałatka ze szczawiu i mlecza. Do 1 garści sałaty (30 g) dodać 30 g młodego szczawiu i 30 g liści mlecza. Szczaw i mlecz należy drobno posiekać, na wierzchu położyć 10 orzechów włoskich, polać 1 łyżką miodu i 1 łyżką oleju słonecznikowego. Wszystko dobrze wymieszać.
Szczypiorek z orzechami. 50 g szczypiorku drobno posiekać i zmieszać z 50 g zmielonych orzeszków ziemnych.
Rzodkiewka z orzechami, pietruszką i mietą. 15 rzodkiewek zetrzeć na tarce, dodać posiekaną nać pietruszki, mietę, koperek, 1/2 yżeczki kminku i 6 stołowych łyżek (50 g) zmielonych orzechów. Wszystko dobrze wymieszać. Można udekorować liśćmi sałaty.
Rzodkiewka z twarogiem (najlepiej tłustym). 3 stołowe łyżki twarogu (75 g) zmieszać z 3 drobno pokrojonymi rzodkiewkami i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku. Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć na liściach sałaty.
Surówka ze szpinaku. Pokroić garść młodego szpinaku, dodać 1 łyżkę drobno pokrojonego szczawiu, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku. Wszystko wymieszać i dodać 3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych oraz 1 łyżkę borówek.
Szpinak z jajkiem. Ubić żółtko, dodając po trochu 1,5 łyżki masła, po czym wlać 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszać do otrzymania gęstej papki, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i dwie garście drobno posiekanego szpinaku. Wszystko wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na liść sałaty. Z wierzchu można posypać mielonymi orzechami.
Surówka z botwiny i liści sałaty. Pokroić 80 g botwiny i 2-3 liście sałaty, polać 1 łyżką oleju roslinnego i wymieszać. Do jednego jajka dodać soku z 1/2 cytryny, wymieszać i dorzucić szczyptę posiekanego kopru, pietruszki i szczypiorku. Wszystko wymieszać.
Surówka z botwiny. Pokroić 2 garście liści młodego buraka (60 g). Przygotować sos: 1 żółtko wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżką oleju roślinnego i 1 łyżeczką pokrojonego szczypiorku. Wymieszać.

Sałatki letnie i jesienne

Ogórek w zsiadłym mleku. Pokrojony 1 ogórek polać 1/2 szklanki zsiadłego mleka oraz posypać 1/2 łyżki posiekanego kopru. Zamiast zsiadłego mleka można użyć naturalnego jogurtu.
Ogórek z pomidorem. Ogórek pokroić w duże kawałki a pomidor w plasterki. Posypać z wierzchu 4 łyżkami zmielonych orzechów.
Surówka z czerwonej kapusty. Do 50 g czerwonej poszatkowanej kapusty (3 łyżki) dodać 2 łyżki posiekanej pietruszki, 1 łyżkę oleju słonecznikowego i 1 łyżkę miodu. Wszystko wymieszać.
Surówka ze świeżej kapusty. Do 100 g pokrojonej kapusty dodać 4 łyżki soku z grejpfruta, 1 łyzkę miodu i 1/2 łyżeczki kminku. Wszystko wymieszać.
Groszek z pomidorami. 50 g świeżego groszku wymieszać ze 120 g surowych, rozgniecionych pomidorów oraz z 2 łyzkami oleju słonecznikowego. Z wierzchu posypać pietruszką i szczypiorkiem.
Groch z marchewką. 50 g świeżego grochu, 1 utarta marchew, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka soku z malin lub porzeczek i 1/2 pokrojonej cebuli. Wszystko wymieszać.
Marchew z ziemniakami. Drobno utrzeć 100 g marchwi, wymieszać z 2-3 łyżkami soku z grejpfruta lub czarnej porzeczki. Dodać 30 g drobno posiekanego surowego ziemniaka oraz 1 łyżeczkę posiekanego szczypiorku. Wszystko wymieszać i podać na liściu sałaty.
Marchew ze szczypiorkiem. Do 100 g startej marchwi dodać 30 g drobno posiekanego szczypiorku i wymieszać. Dodać 1 łyzkę oleju roślinnego i posypać drobno posiekanym ogórkiem.
Surówka świąteczna. 10 g surowego, drobno posiekanego ziemniaka zmieszać z 30 g utartej marchwii i 10 g utartego surowego buraka. Dodać 50 g drobno pokrojonej kapusty, 2 łyżki oleju i 2 łyzki szczypiorku. Wszystko wymieszać. Masę ułożyć na liściu sałaty, z wierzchu posypać koperkiem lub pietruszką. Całość można udekorować kawałkami pomidorów i rzodkiewek.
Surówka z kiszonej kapusty. 100 g sałaty pokroić (a najlepiej porwać) na duże kawałki, zmieszać z 4 łyżkami kiszonej kapusty, dodać 2 łyżki soku z kapusty i 1 łyżkę oleju roślinnego.
Czerwona surówka. Utrzeć 1/4 buraka, dodać 60 g utartej marchwi, 30 g drobno pokrojonych surowych ziemniaków, 1 łyżkę oleju roślinnego, 2 łyżeczki soku z porzeczek lub malin i 1 łyzkę szczypiorku. Wszystko wymieszać i posypać 1 łyżką tartej bułki.
Surówka oczyszczająca krew. Utrzeć 50 g buraków i 50 g marchwi. Dodać 50 g pokrojonej kapusty, 1,5 łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżki miodu. Wszystko wymieszać i posypać z wierzchu 1 szklanką jagód lub czerwonych porzeczek.
Kapusta kminkowa. Drobno pokroić 100 g kapusty, dodać 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę mielonego kminku.
Pomarańczowy twaróg. 120 g marchwi zetrzeć na drobnej tarce i zmieszać ze 100g twarogu. Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego i jeden ząbek wyciśniętego czosnku. Wszystko wymieszać i posypać zmielonymi orzechami i zielona pietruszką lub szczypiorkiem.
Pomidory z orzechami lub sucharkami i marchwią. 100 g rozgniecionych pomidorów wymieszać ze 100 g utartej marchwi, 30 g posiekanej pietruszki, 50 g zmielonych orzechów lub sucharków. Dodać 1,5 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.
Pomidory z ziemniakami. Rozgnieść 100 g pomidorów, dodać 2 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki słonej wody z kiszenia ogórków. Wszystko wymieszać i dodać 30 g drobno pokrojonego surowego ziemniaka. Odstawić na 30 minut.
Pomidory faszerowane czerwoną kapustą. Ściąć górną część pomidora o wysokości 3-4 mm. Ze środka wyjąć miąższ, zostawiając ścianki grubości 2-3 mm. Miąższ zmieszać z drobno pokrojoną czerwoną kapustą i 1/2 łyżeczki oleju roślinnego. Farszem tym napełnić pomidory. Z wierzchu udekorować 1/2 łyżeczki majonezu lub śmietany, posypać posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Seler z zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Grubo pokrojone łodygi selera i kilka pokrojonych na kawałki liści położyć na talerzu i polać 2 łyżkami śmietany lub 1/2 szklanki zsiadłego mleka.
Surówka z zielonej fasoli. 60 g młodych, delikatnych strączków drobno pokroić usunąwszy wcześniej włókienka. Dodać 50 g grubo pokrojonej sałaty i 2 łyżki oleju słonecznikowego (można dodać 1 łyżeczkę miodu do smaku).
Sałatka ziemniaczana. Drobno pokroić 60 g ziemniaków, dodać 4 łyżki wody od kiszenia ogórków, 1/2 małej cebulki, 2 łyżeczki posiekanego kopru lub pietruszki, 40 g zmielonych orzeszków ziemnych i 1 łyżkę miodu (niekoniecznie).
Surówka z marchwi i selera. Do 50 g utartej marchwi dodać 50 g pokrojonego selera, 1/2 ogórka, 50 g zmielonych orzechów i łyżkę miodu. Zamiast orzechów można dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Ziemniaki z kapustą. Drobno pokroić i wymieszać 40 g ziemniaków, 60 g kapusty, 25 g cebuli. Dodać 6 łyżek wody od kiszenia ogórków, orzechy, pietruszkę i kminek.
Surówka z porów. Pokroić drobno 60 g porów, przyprawić 3 łyżkami majonezu, odstawić na godzinę. Następnie dodać 1 łyżkę pokrojonego selera, szczyptę kminku, 1 łyżkę wody z miodem (1 łyżeczka miodu rozpuszczona w 2 łyżeczkach wody).
Surówka z dyni. Utrzeć 1 marchew, 50 g dyni, 25 g selera. Dodać 25 g posiekanego szczypiorku lub czerwonej cebuli oraz 10 zmielonych orzechów.
Surówka z marchwi i białej kapusty. Marchew umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować, dodać kminek, łyżkę oleju słonecznikowego lub jogurtu. Można dodać drobno pokrojona cebulę i ziele tymianku.
Surówka z marchwi i czerwonych buraczków. Marchew i buraki umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać olej słonecznikowy lub jogurt, roztarty ząbek czosnku i tarty chrzan.

Sałatki zimowe

Sałatka z buraków i orzechów. Ugotować dużego buraka i zetrzeć na tarce. Dodać 1/2 utartego małego buraka, 1 zmiażdzony ząbek czosnku, 2 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać, posypać mielonymi orzechami i szczyptą posiekanego szczypiorku.
Różowa kiszona kapusta. 100 g kiszonej kapusty wymieszać z 2-3 łyżkami soku z buraka. Dodać 1/2 małej białej lub czerwonej cebuli oraz łyżkę oleju roślinnego. Wymieszać.
Kiszona kapusta z jabłkami. Do 100 g kiszonej kapusty dodać 1/2 startego jabłka (antonówki), 1 łyżkę oleju roślinnego i posypać posiekaną połówką cebuli.
Zimowa surówka świąteczna. Drobno pokroić 100 g kiszonej kapusty. Wymieszać 1/2 startej antonówki, 1 łyżkę oleju roślinnego, 1/2 posiekanej cebuli, szczyptę kminku, sok z 1 cytryny, 1 łyżkę miodu. Połączyć z kapustą i odstawić na godzinę pod przyciskiem.
Sałatka ziemniaczana. 75 g drobno pokrojonych ziemniaków, 50 g startych lub zmielonych orzechów, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka startego chrzanu. Wymieszać.
Sałatka "Witaminka". Utrzeć na tarce 50 g marchwi, 75 g kapusty i 50 g ziemniaków. Dodać 25 g posiekanej natki pietruszki, 25 g porów, 2 łyżki oleju roślinnego, łyżkę miodu, 50 g zmielonych orzechów. Wymieszać.
Surówka marchwiowo-chrzanowa. Utrzeć na tarce dużą marchew i 50 g korzenia selera. Dodać 1 łyżeczkę tartego chrzanu, 10 g zmielonych orzechów i łyżkę oleju roślinnego. Wymieszać.
Rzodkiewka z kwaśnym mlekiem. 60 g utartej rzodkiewki zalać 1 szklanką kwasnego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej 1,5 godziny.
Pudding z rzodkiewki. 60 g utartej rzodkiewki wymieszać z 10 zmielonymi orzechami włoskimi i 30 ziemnymi. Odstawić na 1,5 godziny, następnie dodać łyżkę oleju roślinnego i wymieszać.
Surówka świąteczna druga. Malą główkę czerwonej kapusty (1/4 dużej, to 75 g) lub 75 g białej kapusty drobno poszatkować, dodać 1/2 utartej średniej marchwi, 1/2 kiszonego ogórka, 10-centymetrowego drobno pokrojonego pora, 5 zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżkę oleju roślinnego, 2 łyżeczki borówek, 3 łyżki płatków owsianych. Wszystko wymieszać.
Surówka "zimowa bajka". Utrzeć średniej wielkości marchew, dodać 3 łyżki kiszonej kapusty, 1 łyżkę wody od kapusty, 1 łyżkę utartej rzodkiewki, łyżkę borówek, malin lub porzeczek. Wszystko wymieszać.
Zupy, chłodniki

Chłodniki najlepiej spożywać je w ciepłych porach roku (lato, jesień). Osoby, które mają kłopoty z wypróżnianiem mogą je jeść przez cały rok. Są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wszystkie witaminy i sole mineralne (które nie zostają zniszczone przez podgrzewanie) oraz wodę strukturowaną i tlen.

Zupa pomidorowo-ogórkowa. 3 łyżki stołowe płatków owsianych zalać 10 łyzkami zsiadłego mleka. Odstawić na 2-3 godziny. Utrzeć na tarce ogórki i rozdrobnic pomidory, wymieszać ze zsiadłym mlekiem z płatkami, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa pomidorowa ze śmietaną. Utrzeć 2 pomidory, dodać 1/2 opakowania śmietany (18% lub 30%). Mieszanką tą zalać 3 łyżki płatków owsianych. Odstawić na około 1/2 godziny. Dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki.
Zupa malinowa (lub poziomkowa). Do szklanki zsiadłego mleka dodać 3 łyżki wody mineralnej i 3 łyżki rozdrobnionych malin lub poziomek. Można dodać łyżkę miodu.
Zupa z suszonych owoców. W 2 szklankach wody zamoczyć na noc garść suszonych owoców (śliwki, rodzynki, jabłka, gruszki). Odstawić na 8-10 godzin. Kiedy owoce zmiękną, dodać 2 łyżki płatków owsianych i 1/2 łyżki miodu. Odstawić jeszcze na 3-5 godzin. Gotową zupę można jeść na śniadanie lub na obiad.
Zupa z rzeżuchy. 3-4 łyżki rzeżuchy, 2 cebule i 3 ząbki czosnku drobno pokrojone, 1 łyżka masła, 1/2 litra wywaru z jarzyn, 1 butelka kefiru lub jogurtu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól i pieprz ziołowy do smaku. Duszoną na maśle cebulę z czosnkiem zalać wywarem jarzynowym i gotować 3-5 minut. Dodać kefir (jogurt) z mąką ziemniaczaną i 2 łyżki rzeżuchy. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać resztę rzeżuchy i przyprawy, rozlać na talerze, posypać siekaną rzeżuchą i podawać z grzankami z bułeczki.

Potrawy z pasternaku
Surówka z pasternakiem. 30 dag pasternaku i 5 dag chrzanu, umyć, obrać (oskrobać), wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 20 dag jabłek zetrzeć na tarce o większych oczkach. Wymieszać miazgi, doprawić 1/2 szklanki śmietany, solą i cukrem.
Sałatka z pasternaku. 1 kg pasternaku oczyścić, oskrobać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzone korzenie pokroić w słupki lub w kostkę. Zalać majonezem i obficie posypać zielonym posiekanym szczypiorkiem. Można też wymieszać z poszatkowanym kiszonym ogórkiem oraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem.
Pasternak przecierany. 1 kg pasternaku oczyścić, oskrobać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. pokrajać w plastry, posolić i jeszcze dusić do miękkości. Posiekać cebulę i zesmażyć na tłuszczu. Miękki pasternak przetrzeć razem z cebulą przez sito. Przygotować zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i 1 łyżki mąki. Rozprowadzić częściowo mlekiem i częściowo śmietaną, połączyć z przetartą masą i mieszając poddusić. Do smaku dodać soli, pieprzu, a przed podaniem przystroić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Mozna podawać jako jarzynkę, a jeszcze lepiej zasmażyć grzanki z serem i podawać na grzankach lub do grzanek. Taki przecier pasternakowy można uzupełnić innymi jarzynkami. Jest bardzo smaczny po dodaniu porów i ziemniaków. Na 40 dag pasternaku dodać należy po 30 dag porów i ziemniaków.
Pasternak po mazursku. Ugotowane 60 dag pasternaku zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać szklankę mleka, soli i cukru do smaku i polać 5 dag stopionej słoniny.
Pasternak panierowany. Ugotowany jak wyżej pasternak pokroić w grube plastry, otaczać je w mace, rozbitym jajku, tartej bułce i smażyć po obu stronach na smalcu i podawać do dań mięsnych zamiast ziemniaków, albo na jarzynkę z ostrymi sosami.
Placki z pasternaku. 1 kg oczyszczonego i obranego pasternaku zetrzeć na tarce lub zemleć w maszynce do jarzyn razem z 1 cebulą. Dodać jajko, sól, 1 łyżkę mąki i po starannym wymieszaniu kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć po obu stronach na rumiano. Podawać wprost z patelni, bo wtedy jest najsmaczniejszy.
Pasternak z wody. Można go przyrządzać jak szparagi tzn. ugotować w osolonej wodzie i podawać z masłem i bułeczką. Jeśli do tak ugotowanego pasternaku dodamy np. parówki, pieczeń lub gulasz, wszystko to pokrajane w plastry lub w kostkę włożymy do natłuszczonej kamionki, prodiża lub rondla i zalejemy sosem beszamelowym oraz posypiemy tartym serem, to otrzymamy świetną zapiekankę, która będzie równocześnie posiłkiem jednogarnkowym, pozywnym i bardzo smacznym.

Napoje
Napój poranny - 100 g ziemniaków, 150 g marchwi, 50 g pietruszki, 50 g selera, 3/4 litra nieosolonej wody. Jarzyny starannie oczyścić i drobno pokroić lub poszatkować, dodać wodę i gotować 15-20 minut pod przykryciem (marchew dodaje łagodnego, przyjemnego i lekko słodkawego smaku). Wszystkie jarzyny odcedzić. Do wywaru dodać 2 łyżki otrąb pszennych i łyżkę całego lub mielonego siemienia lnianego.
Herbata przywracająca dobry humor - 1 łyżkę suszonego ziela ogórecznika lub 1 łyżkę suszonego ziela bazylii albo 1/2 łyżki suszonego ogórecznika i 1/2 łyżki suszonej bazylii zalać 1 szklanką wrzątku. Można dodać łyżeczkę miodu (herbat ziołowych nigdy nie słodzić cukrem). Herbaty te sa bardzo smaczne (piją je Francuzi) i stosowane systematycznie wprowadzają w długotrwały, dobry nastrój.
Herbata oczyszczająca organizm - 50 g korzenia łopianu, 50 g kłącza perzu, 50 g korzenia wilżyny ciernistej, 3-5 szt. owocu jałowca. Łopian, perz i wilżynę wymieszać. 4 łyżki mieszanki gotować w 1 litrze wody pod przykryciem około 15 minut. Zdjąć z ognia, dołożyć owoce jałowca i wlać do termosu. Wypić w ciągu dnia.
Napój uodparniający, wieloelektrolitowy - może być podawany w dowolnym czasie i w dowolnych ilościach, we wszystkich chorobach i dolegliwościach. Marchew, ziemniak, seler, por, liść kapusty włoskiej (liść kapusty białej trzeba koniecznie sparzyć przed włożeniem do garnka), pietruszka oraz jeden mały czerwony burak. Produkty starannie oczyścić, opłukać w całości, pokroić, włożyć do garnka i zalać dowolną ilością zimnej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut, odstawić przykryty na około 20 minut. Po przecedzeniu wywar jest gotowy do picia. Pozostałe warzywa można doprawić i zjeść jako jeden z posiłków.